Mosás: Függönyeinket általában 30-40 C0-on mosógépben bátran moshatjuk, lehetőleg bő vízben, a kivételekről vásárláskor tájékoztatjuk vevőinket.

Célszerű a ráncolószalagba akasztott műanyag kampókat kivenni, mert bármilyen kis apró sorja hatalmas bánatot okozhat nekünk, ugyanezért ajánljuk a mosózsákot, vagy a párnahuzatban mosást, mert nem tudhatjuk milyen kis sérülés lehet a mosógépünkben.

Centrifugáláshoz kisebb fokozatot érdemes választani, majd a program lejárta után rögtön hozzálátni a vasalásnak. Ha a függöny vasalásról a vasalódeszka jut eszünkbe, próbáljuk meg újraértelmezni, és egy étkező asztalt képzeljünk magunk elé, sok-sok egyenesen aláterített pléddel, lepedővel, ágyneműhuzattal, és egy kedves segítővel. Őt ne terítsük az asztalunkra, legalábbis ne a vasaláshoz.

Meglátjuk, ha így állunk hozzá, nemcsak egy jót beszélgetünk a közösen végzett munka közben, hanem gyorsan készen is leszünk. Segítőnk lehúzza a kivasalt függönyrészt az asztalról, és mi csak vasalunk, tökéletesen tiszta talpú vasalóval, minél kisebb hőfokon. Egyes kettes fokozat között válasszunk sérülékenyebb függöny esetében, voálnál állíthatjuk magasabb hőfokra is vasalónkat, de csak óvatosan. Ha van maradékunk a függönyből, azon állítsuk be a hőfokot. Némely függönyöknél a gőzzel is csínján kell bánnunk, gyűrt függönyöknél kifejezetten tilos gőzösen vasalnunk, bár azokat mosás után nem is kell vasalnunk.